Baka glutenfritt - mönstrade sirapskakor


Det blir ca 35 st kakor av detta receptet.

200gram mjölkproteinsfritt margarin
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker 
4,5 dl glutenfri mjölmix (kockens lailas blå)
Ca 1/2 dl sirap (jag höftade så vet ej exakt mått)

Blanda alla ingridienser till en fin degklump och frys sedan 20-30 minuter för att den ska bli lättare att hantera.
Kavla ut degen på mjölat bakbord (glutenfri deg är väldigt kladdig så extra glutenfri mjölmix till bänken är ett måste!)
Forma kakorna hur ni vill, jag använde mig av en cirkelform och en blomform, inköpta kakformar i plast från EKO.
Och lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt, grädda mitt i ugnen på 175 grader tills de är gyllenbruna. 
Ta av kakorna från plåten och låt svalna innan ni lägger dom i kakburken ;)

~Jag använde mig av en kakstämpel, som min kära moster gav mig i julklapp, efter gräddningen för att få dessa mönster jag har på mina kakor. 
När man använder en kakstämpel är det viktigt att inte trycka för hårt då kakan gärna fastnar i stämpeltrycken men inte heller för löst för då syns det inte.~


Baka glutenfritt - drömrulltårta



3 ägg
1,5 dl socker
0,5 dl potatismjöl
2 msk kakao
1,5 tsk bakpulver

Smökrämsfyllning;
1,75 dl florsocker
100g smör
2,25 tsk vaniljsocker 
1 äggula

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra Ingridienserna väl och rör sedan försiktigt ned i äggsmeten.
Grädda på bakplåtspappersklädd plåt mitt i ugnen på 225 grader i 5-10 minuter beroende på ugn, det går väldigt snabbt så var uppmärksam på kakan!
Stjälp sedan upp kakan på ett förberett sockrat bakplåtspapper (detta kan vara klurigt, be gärna någon om hjälp om du inte är ensam) och låt svalna.

Gör under tiden fyllningen,
Rör ihop alla ingridienser med elvisp, till en slät konsistens. Bred ut på kakan.

Rulla ihop och njut :)

Tips; sikta i de torra Ingridienserna i äggsmeten för att undvika klumpbildning.


Baka glutenfritt - choklad och kolapaj



ca 150g glutenfria kex, jag använde Sempers glutenfria chokladkex
60 gram margarin
1 burk karamelliserad mjölk (dulch de leche)
400g ljus choklad
1 dl vispgrädde (jag använde alpros soya vispbara grädde)

Krossa kexen (gärna i en mixer om det finns tillhands) och rör ihop med 60g smält smör. Fördela ut röran i en springform och kyl i 20 minuter.
Bred ut den karamelliserade mjölken och ställ svalt medan du gör tryffeln:
Sjud grädden och låt chokladen smälta i under omrörning. Fördela ut tryffeln över pajen, toppa gärna med flingsalt.

Ställ kallt i minst 4 timmar innan servering så tryffeln sätter sig ordentligt!

Tips: Servera inte pajen helt kyld då tryffeln blir väldigt hård, gör gärna pajen dagen innan och låt stå kylt över natten och ta fram pajen ett litet tag innan servering :)

Baka glutenfritt - Kladdkaka med Silviaglasyr


(Mitt standardrecept på kladdkaka)
150g mjölkfritt margarin
3 dl socker 
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker 
2 dl glutenfri mjölmix (jag använder Lailas blå mjölmix)
2 st ägg

Smält smöret i en kastrull, tag av från plattan och rör ned alla torra ingridienser en och en med en slickepott, tillsätt ett ägg i taget och vänd ned tills det är en jämn och fin (tjock!) smet.
Häll i smord och bröad form (jag använder alltid kokos istället för GF-ströbröd) 
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 18 minuter, ta ut kakan när den fortfarande är dallrig i mitten.

Ställ in i kylen medan du gör glasyren:

150g mjölkfritt margarin
1.5 dl socker 
2 st äggulor
3 tsk vaniljsocker 

Ha i alla ingridienser i en kastrull, koka upp glasyren försiktigt under omrörning på svag värme i några minuter. Tänk på att det är ägg i och det därför är viktigt att hela tiden röra om och inte ha för hög temperatur!

Bred på glasyren på kakan och strö över kokos. 
Låt kakan svalna helt (gärna i kyl till dagen efter) innan servering! :)


Baka glutenfritt - Delicatobollar


100g mjölkfritt margarin
1.5 dl florsocker 
2 msk svart kaffe
75g ekologisk mjölkfri choklad
1.5 tsk kakao
1 msk vaniljsocker 
4 dl Sempers glutenfria havregryn

Mixa GF-havregrynen i en mixer. 
Blanda mpfritt margarin & florsocker med elvisp tills det är slätt och fint utblandat, tillsätt kaffe, kakao och vaniljsocker och tillsist de mixade havregrynen.
Smält chokladen över vattenbad och häll i chokladbollssmeten, blanda allt med elvisp tills det är en jämn och fin smet.

Rulla till bollar (är det för kladdigt kan det hjälpa att ställa in i kylen ca 20-30 min innan rullning) garnera med pärlsocker, kokos, strössel eller vad ni vill :)

Ställ svalt, om ni inte hinner äta upp dem ;)

Nutellaglass



Älskar ni nutella lika mycket som mig? Då är detta något för er!

Allt som behövs är;
5dl vispgrädde (går att använda laktosfri eller vispbar sojagrädde)
500g nutella + lite extra för garnering (fungerar utmärkt med den mjölkfria nutellan som jag tyvärr glömt namnet på)

Häll grädden och nutellan i en bunke och vispa med elvisp tills det är fluffigt. Häll det i en återförslutningsbar burk som är minst 1,5L.
Ringla i resterande nutella som garnering, frys glassen i minst 6 timmar innan servering :)

Så simpelt och så himmelskt gott!

RSS 2.0