Hålla bloggen uppdaterad

Eftersom jag nu fått lite fler följare så känner jag mer lust att blogga! 

Bloggen kommer fortfarande mestadels handla om bakning men det kan ju vara lite roligt att bara skriva av sig lite och lägga upp lite vardagliga bilder!

Förutom att jag är inne i en riktig bakperiod just nu och bakar väldigt mycket har jag även fixat lägenheten inför julen, handlar massor av julpynt och en jättefin julgran - nu är det bara några dagar kvar 😍

Alla julklappar är inhandlade, väntar på leveransen av älsklingens julklapp sen är jag totalredo för julklappsutdelningen! 

Det är väldigt mycket som hänt nu på sistone, haft en väldigt intensiv höst på jobbet och bara de senaste veckorna har inneburit väldigt mycket kvällsarbete, diverse möten och luciafirande, julfirande och julbord. Men på fredag jobbar jag mitt sista pass innan lite välbehövd, välförtjänt julledighet!

Jag tänkte bjuda på lite olika bilder som jag tagit den senaste tiden :)

Och tack till er alla som kollar min blogg!


Baka glutenfritt - Frozen cheesecake med pepparkaka

3 äggulor

3 äggvitor
1.5 dl socker 
2 tsk vaniljsocker
200 gram färskost
3 dl vispgrädde
20 st glutenfria pepparkakor

Vispa äggulor & socker poröst, tillsätt sedan vaniljsocker och färskost och blanda till en jämn smet.

Vispa grädde i en annan bunke och rör sedan ned i äggsmeten.

Vispa sedan upp äggvitorna i en torr, ren bunke till en fast fluffig massa. Man ska kunna vända bunken upp och ned utan att äggvitorna rinner ut. Blanda sedan försiktigt ned äggvitan i resten av smeten.

Krossa 10 st pepparkakor och strö som botten i en springform med löstagbar kant, häll över smeten och krossa ytterligare 10 pepparkakor att strö över som topping.

Frys i minst 4 timmar och ta ut ca 10 minuter innan servering! 

Man kan självklart byta ut kakorna till vilka som helst :)


Baka glutenfritt - smörgåstårta

En riktigt saftig god smörgåstårta att njuta av både till fest och till vardags!


18 st Fria Grova glutenfria formbröd
1 paket Arboga gluten- och mjölkfria leverpastej
2 dl bostongurka/hackad inlagd gurka
250g kräftröra
250g skagenröra
4 st kokta ägg 
1 dl vispgrädde
1,5 dl majonnäs
Salt
Ägg till garnering

Koka 6 st ägg (4 till fyllning & 2 till garnering)
Tina brödet och skär bort kanterna, lägg 6 brödskivor på en bricka/fat.
Vispa ihop den glutenfria leverpastejen & bostongurkan tills det är jämnt blandat och bre på brödet.
Lägg på det andra lagret bröd, blanda kräftröra och skagenröra och bre på brödet.
Lägg på det sista lagret bröd,
Vispa grädden och blanda i hackade kokta ägg och majonnäs, tillsätt lite salt och bred på hela smörgåstårtan även runt om på kanterna för att garneringen ska fästa.

Garnera med: Skinka, ost, sallad, gurka, tomat, dill, skivat ägg & räkor.

Denna smörgåstårtan räcker till ca 6-8 personer beroende på hur stora bitar man orkar äta! :)


Baka glutenfritt - gluten- och mjölkfria mintchokladtryfflar

Otroligt goda Mjölkfria mintchokladtryfflar!


Det du behöver är 
200g Plamil mjölkfri mintchoklad
100g Plamil mjölkfri mjölkchoklad
2dl vispbar sojagrädde
1 msk ljus sirap

Hacka chokladen & sjud upp grädden. Häll i chokladen och rör om hela tiden tills all choklad har smält, tillsätt sirapen och rör om tills smeten är slät.

Ställ kastrullen i kylskåpet minst 3 timmar, när smeten har stelnat är den färdig att rullas till bollar!
Var snabb när du rullar då tryfflarna smälter lätt i handen!

Jag rullade mina tryfflar i florsocker och kanel, men man kan givetvis använda annat med såsom kakao eller krossade nötter eller karameller!


Baka glutenfritt - hemmagjorda pepparkakor

Hemmagjorda pepparkakor, ca 200st

550g glutenfritt mjöl (Lailas blå glutenfria mix)
300g strösocker
300g mjölkfritt smör
1.5 dl sirap
1.5 dl vispbar sojagrädde
1 ägg
1 msk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk malda nejlikor
1 msk mald ingefära

Smält smöret, rör sedan ihop socker, smör, sirap, grädde, ägg & alla kryddor till en slät smet.
Blanda mjöl och bikarbonat och rör ned i smeten, blanda till en jämn och tjock smet.
Ställ svalt (jag ställde in min i kylskåpet) och låt vila 1-2 dygn.

Kavla ut degen medan den fortfarande är kall och stansa ut kakor.

Grädda i 225 grader i ca 5 minuter.

Garnera pepparkakorna om så önskas :)

Tips: kavla ut degen mellan två bakplåtspapper för att minimera mängden mjöl :)
Degen håller sig ca 2 veckor i kylskåp!


Baka glutenfritt - Lussebullar

Lussebullar, 24 st

Ingredienser;
50g jäst till söta degar (1 pkt)
100g mjölkfritt smör
5 dl sojamjölk
1-2 påsar saffran, beroende på hur mycket saffranssmak ni önskar.
1 1/2 dl strösocker
3/4 tsk salt
1 ägg
15-16 dl glutenfritt mjöl (kockens Lailas blå glutenfria mix)

Smält smöret och häll i sojamjölken, så det blir fingervarmt. Smula ned jästen och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen väl. Jäs i 20 minuter.
Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela i 24 lika stora delar och forma till lussebullar (katter, bollar, sniglar - ja ni väljer)

Lägg lussebullarna på bakplåtspappersklädd plåt, täck med plastfolie eller bakhandduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla med ägg och garnera med russin eller strösocker (jag använde strösocker eftersom jag avskyr russin!)

Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter :)


RSS 2.0