Baka glutenfritt - Gluten & Mjölkfria Semlor

Gluten- och mjölkfria semlor.

12 stora eller 16 små.

Bullar:
50g jäst
100g mjölkfritt margarin
5 dl alpro mandelmjölk 
2 msk fiberhusk
1 dl ljus sirap
1 ägg
2 tsk kardemumma 
1 tsk salt
1 tsk hjortronsalt 
600g glutenfri mjölmix (jag använde Semper finmix)
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
400g mandelmassa
Inkråmet från bullarna
1.5 dl vispbar sojagrädde
2 tsk vaniljsocker 

Garnering:
ca 8 dl vispbar sojagrädde
Florsocker att pudra över 

Smula ned jästen i en bakbunke.
Smält smöret och tillsätt sedan mandelmjölken, värm till 37 grader. Häll spadet över jästen och rör tills den lösts sig.
Tillsätt fiberhusk, rör om och låt svälla i 10 minuter.
Blanda sedan ned sirap, ett uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjortronsalt och hälften av mjölet. Arbeta degen väl i maskin, tillsätt lite mjöl i taget.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen lätt, dela upp i 12 eller 16 lika stora delar och forma till bullar. Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg, grädda i 250 grader 9 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk.

(Bullarna går att frysa in och sedan ta fram när de är redo att serveras)

Skär av toppen och gröp ur bullarna. Lägg inkråmet i en skål tillsammans med riven mandelmassa, blanda i grädde och vaniljsocker. För lyxigare smak hacka 10 mandlar och ha i fyllningen.
Fyll bullarna med fyllningen, vispa grädden och klicka på bullarna, lägg på locken och pudra över med florsocker! ~ varsågod och njut!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0